Golubica iz Sarajeva

 

Priča “Golubica iz Sarajeva” topla je priča o prijateljstvu koje u jednom slučajnom susretu na Baščaršiji poveže golubicu Saru i djevojčicu Yoko. Kada djevojčica izgubi zlatni privjesak, golubica Sara ga sakrije na tajno mjesto nadajući se da će se njena prijateljica Yoko vratiti u Sarajevo, da će se ponovno susresti i da će joj vratiti privjesak.

Kroz priču upoznajemo i Sarinog prijatelja, goluba Sara, i najdraže mjesto njihovog druženja – Baščaršiju, historijsku jezgru Sarajeva. Sara i Sar, prelijećući grad, pokazat će nam i druge historijske znamenitosti Sarajeva – Sebilj, Latinsku ćupriju, Begovu džamiju, Sahat-kulu. Odvest će nas i na najljepša mjesta u okolici Sarajeva: na Vrelo Bosne i na prekrasnu planinu Bjelašnicu, prekrasnu rijeku Miljacku.

Bjelašnica, Sarajevo i Vučko posjetit će nas na najvažniji događaj u novijoj historiji Sarajeva – Zimske olimpijske igre 1984. godine.

U priči ne nedostaje ni zamamnih mirisa sarajevskih specijaliteta o kojima je glas otišao daleko u svijet: izdašnih sarajevskih ćevapa u somunu, sirnice, krompiruše, zeljanice, domaćeg bureka, hurmašice i sočne baklave.

Priča koja nas je odvela daleko u prošlost i daleko od Sarajeva završava gdje je i počela, na Baščaršiji, i to na najljepši način: ponovnim susretom Sare i Yoko koja je, nakon nekoliko godina, kao i mnogi stranci koji se zaljube u Sarajevo, njegov duh i atmosferu – ponovno u gradu.

Presretna Sara vraća joj sačuvani privjesak čime njihovo prijateljstvo ostaje – zauvijek.