Sarajevski specijaliteti

 

Ćevapčići

slika-cevapa

Vjerojatno najpoznatiji bosanski nacionalni specijalitet u svijetu priprema se od mljevenog mesa s dodatkom bijelog i crvenog luka i različitih začina. Smjesa se formira u male valjčiće, ćevapčiće koji se prže na roštilju i poslužuju u lepinjama, somunima u koje se stavlja i sitno sjeckani crveni luk.

Tradicionalno, ćevapčići se poslužuju u ćevabdžinicama u kojoj gosti, osim u dobrim okusima, uživaju i u atmosferi specifičnoj za bosanske krajeve.

Baklava

baklava-01

Baklava je kolač koji se u Bosni tradicionalno sprema za praznike.

Za pripremu baklave potrebne su tanke jufke, smjesa od oraha i sirup, agda, kojim se prelijeva već pečena baklava.

Smjesa se sastoji od mljevenih i sjeckanih oraha i mrvica.

Jufke se počnu slagati u lim za pečenje. Prve 3-4 jufke slože se jednu na drugu, premazuju uljem, bez stavljanja smjese. Na četvrtu jufku počinjemo stavljati smjesu, pa se potom slijedeća ponovno samo premazuje uljem i tako do kraja. Na vrh ponovno idu 3-4 jufke samo premazane uljem, bez nadjeva.

Zadnja jufka se prelije rastopljenim maslacem i margarinom, a potom se kolač (prije pečenja) nareže na kockice ili rombove. Na kraju se prekrije jednom cijelom jufkom kako se one ispod, izrezane, ne bi dizale tokom pečenja.

Sirup od šećera i vode s dodatkom limuna se skuha dok ne dobije gustoću. Kad je baklava pečena, prelije se sirupom.

Burek

Burek se priprema od sitno sjeckanog ili mljevenog mesa pomiješanog s lukom i začinima.

Pripremljena smjesa mota se u tanko razvučeno tijesto – jufke, a potom se jufke najčešće savijaju u krug (zvrk) i peku u okrugloj, plitkoj posudi.

Hurmašice

Jedna od tradicionalnih bosanskih slastica orijentalnog porijekla su i hurmašice.

Pripremi se tijesto, oblikuju valjčići 6-7 cm dužine, utisnu preko ribeža da dobiju karakterističan uzorak i stavljaju se peći. Osim “običnih” hurmašica, mogu se raditi i tako da se u tijesto umeće orah, kokos i sl.

Kada su pečene, prelijevaju se gustim šećernim sirupom (agdom), napravljenim od vode i šećera uz dodatak limunova soka.

Krumpiruša

Priprema se slično kao i burek. U tanko razvučeno tijesto (jufke) umota se krompir narezan na sitne kockice, pomiješan sa lukom i začinima. Može se dodati i paprika ili suho meso, sve sitno isjeckano.

Jufke napunjene smjesom smotaju se u krug, u “zvrk” i peku u plitkim posudama.

Zeljanica

Za pitu zeljanicu pripreme se tanke kore za savijače ili se zamijesi tanko tijesto koje se lako razvlači.

Smjesa se sastoji od jaja, mlijeka, kiselog vrhnja, svježeg sira, kajmaka, blanširanog, ocijeđenog i nasjeckanog špinata i začina.
Ukoliko se koriste kore, slažu se u tepsiju, premazuju maslacem i potom dijelom pripremljene smjese. Ukoliko se razvlači tijesto, onda se ono puni i zavija u “zvrk” te stavlja u posudu za pečenje.