O golubici Sari

ogolubici-sari860px

Golubica Sara, njen prijatelj Sar i drugi golubovi iz Sarajeva okupljaju se na Baščaršiji, na baščaršijskom Sebilju. Na to mjesto dolazi velik broj turista koji posjećuju Sarajevo i njegovu historijsku jezgru s brojnim spomenicima.

Golubica Sara poznaje zanatlije iz ulice Kazandžiluk: kovače, četkare, papudžije, čizmedžije… Među njima ima i prijatelja, majstora Mehu koji joj je jednom ponudio zaklon i hranu. Meho ima živopisne uspomene na Zimsku olimpijadu koja se u Sarajevu održala 1984, i velike simpatije prema maskoti, Vučku.

Naklonjena ljudima, Sara jednog dana na Baščaršiji, kroz igru upozna i djevojčicu Yoko koja je u Sarajevo došla iz dalekog Japana. Kada djevojčica izgubi privjesak – zlatno srce – Sara ga, ne mogavši je više pronaći da ga vrati, sprema u udubljenje na Latinskoj ćupriji i nada se njezinom povratku.

Osim u ljepotama historijskog Sarajeva, Sara uživa i u kupanju na Miljacki, planini Bjelašnici i u Vrelu Bosne. Sve te ljepote će kroz priču pokazati i nama.
Na svim njenim izletima pratit će je i njen prijatelj Sar s kojim će komentarisati i fine mirise tradicionalnih specijaliteta koji se šire Baščaršijom. Iako sve izgleda sjajno, njihov bi odabir bio – somun.

Njenoj sreći neće biti kraja kada na Baščaršiij, uz Sebilj, ponovno ugleda djevojčicu Yoko koja se vratila u Sarajevo.

Sara joj donosi sačuvani privjesak, zlatno srce, što njihovo prijateljstvo učvršćuje zauvijek.